SKIN-delegatie bezoekt Oekraïense vluchtelingencentra in Roemenië

22 juli 2022

BUSSUM - Vier leden van de het bestuur van de Stichting Kinderen in Nood (SKIN) zijn naar Roemenië gereisd. Zij bezochten daar onder begeleiding van Roemeense partners ziekenhuizen, scholen, gehandicapteninstellingen op het Roemeense platteland en twee vluchtelingen centra voor Oekraïense vluchtelingen. Het bezoek had tot doel te beoordelen of sponsorgelden goed zijn besteed en de transporten met hulpgoederen op de juiste plek terechtkomen.

Eric de Jong, voorzitter en buitenlandvertegenwoordiger van SKIN: “Op het Roemeense platteland heerst er nog veel armoede en ze kunnen onze hulp nog steeds goed gebruiken. We hebben opgeleverde projecten bekeken en vastgesteld waar we in de toekomst nog een (financiële) bijdrage aan kunnen leveren. Maar dat moet wel in gezamenlijkheid gebeuren en het initiatief moet echt van de Roemenen zelf komen.”

Daarnaast heeft SKIN zich de afgelopen maanden samen met de Roemeense partners vooral geconcentreerd op hulp aan Oekraïne. De hoeveelheid transporten is enorm toegenomen. Dat vraagt aan Roemeense kant ook extra inzet voor wat betreft logistiek en distributie. Roemenië is zes keer zo groot als Nederland en het voedsel en de goederen worden door de Roemeense partners verdeeld over zes vluchtelingen locaties en naar de grens met Oekraïne gereden.

De begane grond van het Cattia-business- en technologiecentrum in Braşov, een stad van circa 260.000 inwoners in de regio Transsylvanië, is vrijgemaakt om Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen. Het reguliere personeel van het zakencentrum is verbannen naar de hogere etages van het gebouw. Voor kleuteronderwijs en de opvang van kinderen van Oekraïense vluchtelingen zijn aparte ruimten ingericht. Deze worden gerund door Oekraïense vrijwilligers. In het Cattia-gebouw herkennen de Nederlanders het speelgoed uit de opslaglocatie in Bussum.

Met behulp van sponsorgelden van SKIN hebben de Roemeense contact personen voor duizend euro aan voedsel ingekocht dat door de Nederlanders en Roemeense en Oekraïense vrijwilligers in het Cattia-gebouw wordt uitgedeeld. “Nooit gedacht dat ik in mijn leven blikjes vis, aardappelpuree en salami zou uitdelen aan in rijen staande moeders met kleine kinderen op de arm”, zegt een hoorbaar geëmotioneerde De Jong.

Na het bezoek aan Braşov reisde de Nederlandse SKIN-delegatie door naar de Roemeense stad Râmnicu Vâlcea. Hier heeft een lokale horecaondernemer zijn hotels beschikbaar gesteld voor de opvang van vierhonderd Oekraïense vluchtelingen. Ze mogen er blijven zolang als nodig is. Douchen gaat met koud water. De horecaondernemer ontvangt van de Roemeense overheid een vergoeding van 14 euro per dag per vluchteling.

De Oekraïners ontvangen hiervan per dag 4 euro aan leefgeld. Dit bedrag is net voldoende voor het allernoodzakelijkste aan voeding, maar het biedt geen ruimte voor iets extra’s voor de kinderen, of voor schoonmaakmiddelen of hygiënische producten. Niettemin wordt de Nederlandse delegatie en haar Roemeense begeleiders na een vijf uur lange autorit ontvangen en verrast met een uitgebreide maaltijd: borsjtsj (een Oekraïense soep van rode bieten), pannenkoekjes, bietensalade en Oekraïense dumplings (deeg met een vulling van ui).

Na de maaltijd vertrekt een deel van de Nederlandse delegatie naar de plaatselijke supermarkt om er voor de vluchtelingen spullen in te kopen, zoals fruit, schoonmaakmiddelen, eieren, water, olie, toiletpapier, tandpasta, zeep. De Oekraïense kinderen worden verrast met ijs. De Jong: “Het voelt niet goed om met lege handen een Oekraïens vluchtelingencentrum te bezoeken, vandaar dat we voor onze komst naar Roemenië gevraagd heb waaraan de meeste behoefte is. Aan voedsel en babyvoeding en luiers is een duidelijk tekort.” De dankbaarheid van de Oekraïense vluchtelingen is groot, maar verhult niet dat het oorlogsleed een zware wissel trekt op hun gemoedstoestand. Daarom is de Stichting nog steeds blij met voedsel- en financiële donaties.

Bestuurslid Hilde Eleveld heeft een eigen verslag over deze indrukwekkende dagen geschreven. U kunt het bestand hier downloaden.

Home Nieuws SKIN-delegatie bezoekt Oekraïense vluchtelingencentra in Roemenië