Skip to main content

Actueel project

September 2020 - Verbouw 1e verdieping ergotherapeutisch centrum in Nefelejcs (Oekraïne).

In de zomer ontvingen wij een brief van Judit Zan Fabian, hoofd van de Stichting Nefelejcs, en programmadirecteur van het Center Nefelejcs in Mezővári (ingekort):

Vanwege een afwijzende houding ten opzichte van mensen met een handicap door de samenleving en een gebrek aan instellingen die de capaciteiten van kinderen met een beperking bevorderen, worden ze vaak thuis gehouden. De Transcarphatian Reformed Church (TRC) heeft de afgelopen jaren twee kinderdagverblijven opgericht onder leiding van Stichting Nefelejcs: Nefelejcs Center in Mezővári en Elim Center in Hetyen.
Het hoofddoel van de centra is om kinderen op te leiden voor zelfstandigheid, huiselijkheid, hygiëne en om de passieve kinderen mee te nemen in verschillende activiteiten.

In Transcarpathia is de vooruitgang van deze kinderen erg hoog wanneer ze naar een revalidatiecentrum komen en professioneel opgevangen worden. Bijna alle kinderen konden hun zelfstandigheid opmerkelijk ontwikkelen, aangezien ze hun kleren konden aantrekken, zonder hulp konden eten en zelfs velen van hen leerden lezen en goed. Vooral de ervaring om deel uit te maken van een gemeenschap en het huis te kunnen verlaten zoals anderen, is spannend voor deze kinderen.

In Mezővári zijn er 52 CTWD die deelnemen aan verschillende activiteiten en individuele lessen.

De ouders moeten vanaf het begin betrokken zijn. Vaak moeten ze er rustig van worden overtuigd dat ze hun kind naar een revalidatiecentrum zullen sturen. Velen van hen schamen zich nog steeds om een ​​kind met een handicap te krijgen. Hoewel de kinderen regelmatig in het revalidatiecentrum zijn, blijven ze toch meer thuis. Daarom is het belangrijk dat de ouders op de hoogte zijn van de maatregelen en de voortgang van hun kinderen en zelfs in dezelfde richting kunnen bijdragen. Het centrum in Mezővári heeft goede ervaringen om alles op te schrijven, dat is gedaan in een boekje dat de kinderen dagelijks mee naar huis nemen.

Met de hulp van vele buitenlandse supporters heeft het centrum de afgelopen jaren kunnen vernieuwen, maar het moet nog wat renovaties op de bovenverdieping doen voor speciale activiteiten met kinderen met een handicap. De tweede verdieping wordt een ontwikkelaarssectie voor CTWD met educatieve programma-activiteiten. Om dat deel af te werken hebben we 7.000 euro nodig voor de materialen en arbeidskosten.

Momenteel werkt Stichting Kinderen in Nood samen met de Sta-op stichting uit Leeuwarden, om de benodigde € 7.000 op te halen om de laatste slag te maken qua vloerbedekking en verdere inrichting.

 

Onze sponsoren